Azure SQL Database: de geschikte oplossing voor u?

Azure SQL Database is een cloudgebaseerde database die deel uitmaakt van Microsofts Azure-platform. De dienst biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele SQL-databases, maar kent ook enkele beperkingen. Met de voordelen en beperkingen goed op het netvlies kunt u Azure SQL Database optimaal benutten.

Het ‘as a service’ afnemen van SQL-databases uit de cloud biedt verschillende voordelen. Zo betalen gebruikers uitsluitend voor het gebruik van de dienst en hoeven zij vooraf geen investeringen te doen in de onderliggende hardware. Ook hebben klanten geen omkijken naar het beheer van de hardware waarop hun SQL-databases draaien. Microsoft is bovendien verantwoordelijk voor het updaten van de software.

Gemak heeft een keerzijde
Een belangrijk voordeel van Azure SQL Database is het feit dat alle beheertaken gerelateerd aan de onderliggende hardware zoals datareplicatie en loadbalancing uit handen worden genomen.

Gebruikers geven bijvoorbeeld aan een database te willen repliceren naar een bepaalde regio, waarna Azure SQL Database alle hiervoor benodigde taken uitvoert. Dit gemak heeft echter ook een keerzijde.

Er zijn geen mogelijkheden om de onderliggende hardware te beïnvloeden, waardoor gebruikers minder beheermogelijkheden hebben. Zo is het niet mogelijk databestanden toe te wijzen aan een specifieke harde schijf of bestandsgroep.
Ook tools als SQL Server Profiler of Database Tuning Advisor om SQL-databases te optimaliseren, worden niet ondersteund. Hetzelfde geldt voor SQL Server Agent of Master Data Services. Ook wordt geen ondersteuning geboden voor FILESTREAM, een functie voor de opslag van ongestructureerde data. Azure SQL Database is dan ook minder geschikt voor klanten die veel gebruikmaken van deze functionaliteiten.

Transact-SQL
Azure SQL Database maakt net als SQL Server 2008 gebruik van Transact-SQL (T-SQL), een afgeleide van SQL ontwikkeld door Microsoft voor communicatie met relationele databases.
De versie die in Azure SQL Database wordt gebruikt, wijkt echter af van de variant die in SQL Server 2008 wordt gehanteerd. Zo worden T-SQL-instructies om user-defined types te creëren en instructies om de onderliggende hardware te beheren in Azure SQL Database niet ondersteund. Indien DDL-scripts dergelijke instructies bevatten, moeten de scripts worden aangepast voordat een database in Azure SQL Database kan worden geïmplementeerd.

Aansluiten op verwachtingen
Azure SQL Database is een interessante oplossing met aantrekkelijke voordelen. Zo kunnen databases in Azure SQL Database zeer eenvoudig worden uitgerold en beheerd. Voor enkele euro’s per maand beschikken uw klanten al over voldoende opslagruimte voor een SQL-database. Een goed inzicht in de service vergroot de kans dat Azure SQL Database beter aansluit op de verwachtingen. Met tevreden klanten als resultaat.